Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen met betrekking tot deze website.

1. Mijn moskee staat nog niet op de kaart, waarom?

Wij doen ons uiterste best om zoveel mogelijk moskeeën op deze website weer te geven. Mocht blijken dat jullie moskee nog niet op onze kaart te zien is, dan kunt u de moskee aanmelden middels het aanmeldformulier.

2. Mijn moskee heeft nog geen eigen profielpagina, waarom?

Wij bezoeken en verzamelen zoveel mogelijk verschillende moskeeën om te controleren of de locatie overeenkomt met de locatie op de site. In een aantal gevallen vragen wij ook informatie op voor de profielpagina. Mocht uw moskee nog geen profielpagina hebben en u wilt dit wel, vul dan het aanmeldformulier in.

3. Als ik zoek op provincie of per stad, zie ik geen kaart verschijnen. Hoe komt dat?

De website Moskeewijzer.nl maakt gebruik van de kaartfunctie van Google Maps. Dit wordt aangestuurd middels JavaScript. Indien u geen kaart kunt zien, gebruikt u ofwel een verouderde browser ofwel heeft u het gebruik van JavaScript verhinderd. Dit kan u bij de eigenschappen van uw webbrowser veranderen.

4. Hoe kan ik Moskeewijzer.nl steunen?

Er zijn twee manieren om Moskeewijzer te steunen. Allereerst door kritisch te kijken naar de gepresenteerde gegevens. Wij stellen uw feedback over de locatie en andere gegevens van de moskeeën op prijs. Ook kunt u een nieuwe Moskee aanmelden of gegevens verzamelen voor een profielpagina.

5. Krijgt Moskeewijzer.nl subsidie van de overheid?

Nee, er wordt door de overheid op geen enkele wijze subsidie betaald om deze website te financieren.

6. Ik ben niet-moslim; kan ik wel een moskee bezoeken?

Het is zeker mogelijk om een moskee te bezoeken als niet-moslim. Dit kunt u individueel doen, maar het komt ook vaak voor dat dit wordt gedaan door bijvoorbeeld groepen studenten of journalisten. Als niet-moslim kunt u aanwezig zijn bij de preek en ook bij het gebed, hoewel u hier niet actief deel aan kunt nemen. Het is vaak verstandig om van tevoren contact op te nemen met de moskee die u wilt bezoeken zodat er iemand is om u te ontvangen en begeleiden.
Omdat het buiten de randstad minder vaak voorkomt dat niet-moslims een moskee bezoeken kan het zijn dan men initieel terughoudend reageert; de meeste moskeeën binnen de randstad zijn gewend aan het ontvangen van niet-moslims. Houd er rekening mee dat u uiterst gastvrij ontvangen wordt; interesse in de Islamitische gebruiken en gebedshuizen wordt altijd zeer op prijs gesteld.

7. Waarom zijn er zoveel Moskeeën in Nederland?

Moslims bidden vijf maal per dag. Deze gebeden kunnen individueel (op werk of thuis) of met gezinsleden worden verricht. Het gezamenlijk uitvoeren van deze gebeden in de moskee wordt echter gezien als een profijtvollere vorm van aanbidding. Om deze reden kunt u bij ieder van de vijf gebeden mensen treffen in een moskee; zelfs bij het eerste gebed van de dag dat in de zomer nog voor 5AM kan plaatsvinden.
Tijdens het gebed op vrijdagmiddag wordt ook een preek gehouden door de imam van de moskee; hierbij aanwezig zijn is een plicht voor de mannelijke moslims. Om deze reden is het praktisch dat er voldoende moskeeën zijn in de directe woon/werk omgeving van een moslim. Ook neemt de moskee een belangrijke rol in met betrekking tot de sociale leefomgeving van de moslims; het is een ‘tweede thuis’.